Tatum

  • 28 oktober t/m 08 november 2019
  • 10 beelden in de Fotogallery
  • 5 min

Maandag 28 oktober was het zover: de eerste therapiedag van Tatum. We waren al een week eerder aangekomen op het eiland dus we konden volledig uitgerust en ontspannen de therapie starten.

Tatum heeft voor de 2e keer dolfijn Kanoa. Samen met therapeute Stephanie en dolfijntrainster Anne-Roos is dat een fantastische match.

We zijn gestart met het bespreken van de doelen die we graag willen behalen met de therapie. Deze keer gaan we werken aan zelfvertrouwen, weerbaarheid, waarneming en zelfstandigheid. We hebben er alle vertrouwen in dat we hier weer stappen in gaan maken!

Tatum stond te popelen om Kanoa weer te zien. Het weerzien was dan ook ontroerend. Het was alsof de laatste therapie vorige week nog was. Ze gingen verder waar ze 2,5 jaar geleden geëindigd waren. Kanoa werd overspoeld met complimenten: “wat ben je knap, je heb zulke mooie ogen en je hebt een lief snoetje.” Daarna natuurlijk aan het werk en Tatum genoot enorm. Vandaag bofte Tatum want ze had 2 dolfijnen in de training, Sami deed af en toe ook gezellig mee.

Dag 2

Vandaag heeft Tatum aangegeven graag assistent-dolfijntrainer te willen worden. Om dit te worden moet je echt wel bepaalde dingen kunnen! Ze neemt haar verantwoordelijkheid en laat al snel zien dat ze er helemaal klaar voor is! Aan het eind van de therapie zal Tatum assistent-dolfijntrainer zijn. Ze geeft Kanoa zelf opdrachten en oefent de gebaren die hierbij horen. De training eindigt met een langdurige knuffel en een spontane zoen. 

Dag 3

Tatum ging weer met veel enthousiasme naar het CDTC om haar team te verwelkomen. Tatum is gestart met een sessie zelfbewust zijn: wat doet mijn lichaam, hoe voel ik me en waardoor komt dat? Het was een geslaagde sessie die de komende dagen herhaald zal worden. De zelfstandigheid en zelfvertrouwen spelen een grote rol in het water en ze heeft zelfs een stukje alleen gezwommen.

Dag 4

Vandaag gestart met ontspanning en zelfbewustzijn door middel van mediteren. Een goede start van de training! Het ging erg goed en Tatum zwemt al alleen. Ook geeft ze goed aan wanneer ze iets anders wil doen en wanneer een spel of opdracht klaar is. Ze kan goed keuzes maken en geeft aan wat ze graag wil doen. Zowel dolfijn Sami als Tatum waren beide ondeugend. Tatum nam de rol van dolfijntrainer over en Sami reageerde op een gebaar van Tatum met zijn tong uit zijn bek. 

Dag 5

De laatste therapiedag van deze week. Vandaag weer lekker gewerkt met Sami. Zoals de andere dagen eerst binnen starten met meditatie, bewustwording van haar eigen lichaam en gevoel. Buiten gewerkt met actiekaartjes en Tatum wist weer heel goed wat ze wilde. Ditmaal geen opdrachten met pictogrammen maar met tekst om te lezen. Ook dit deed Tatum verrassend goed! Ze kan goed lezen dus ze mocht het laten horen.

We zien een groei in 1 week tijd. Tatum is veel zelfverzekerder tijdens de therapie, ze kan zelf keuzes maken en ze kan heel goed aangeven wat ze wel of niet wil. Ze neemt initiatief en zet zichzelf op de voorgrond. Ook kan ze veel opdrachten alleen zonder om hulp te vragen. We zijn enorm trots op deze enorme stappen in de eerste week. 

Dag 6

Tatum heeft een lijst gemaakt met dingen waar ze blij van wordt. Deze lijst kan Tatum gebruiken wanneer ze overprikkeld is. Groen is blij, geel is neutraal en rood is overprikkeld, boos of verdrietig. Wanneer Tatum het gevoel heeft rood te zijn, kiest ze iets van het lijstje waar ze blij van wordt en dat helpt ontspannen. Vandaag was de spanning hoog en dus eigenlijk rood. Maar tijdens de therapie met dolfijn Sami werd Tatum weer even ‘groen’. Sami liet Tatum ontspannen. 

Dag 7

Heerlijk gewerkt, wel wat moe van gisteren. Vandaag gewerkt aan hoe om te gaan als iets niet lukt en Tatum gefrustreerd raakt. Ook hier werd een lijstje van gemaakt dat direct toegepast werd.  We zien vandaag voor het eerst dat Tatum ook buiten de therapie aangeeft dat ze ‘rood’ is. Heel knap! 

Dag 8

Wat een stappen en wat een vooruitgang. Vandaag weer gezwommen met dolfijn Sami, zelfs zonder trainster Stephanie. Rondjes zwemmen, ringen gooien en met de bal spelen. Een geweldige groei in zelfvertrouwen. Tatum glunderende en het zelfvertrouwen groeide per seconde. Tatum verbaast iedereen en ze doet het boven verwachting goed. 

Dag 9

Het einde van de therapie nadert en de groei van Tatum is geweldig! Zo zelfverzekerd en duidelijk in alles wat ze doet! Ze heeft goed door dat ze er zijn mag en dat ze zelf heel veel kan.  Aan het einde van de therapie kwam Tatum naar ons toe, fris gewassen en de haren mooi geborsteld. Zelf gedaan zonder hulp! 

Dag 10

Vandaag was de laatste therapiedag. Van Tatum kregen wij een prachtige foto waar ze stoer en zelfverzekerd op stond. Iedereen had op een kaartje positieve eigenschappen van Tatum opgeschreven, Stephanie, Anne-Roos en wij ook. Deze zijn voorgelezen en in een pot gedaan. Zo hebben we allemaal mooie briefjes die we ook thuis kunnen gebruiken.  

De laatste dag samen met dolfijn Kanoa was een feestje en Tatum genoot volop! Aan het einde het diploma assistent-dolfijntrainer in the pocket! Met veel tools, mooie resultaten en mooie herinneringen weer terug naar Nederland. 

We kijken terug op een fantastische tijd en veel mooie behaalde doelen: zelfverzekerdheid, bewust zijn van gevoel en zelfredzaamheid. 

Lees ook het verhaal van

Tatum
12 jaar uit Vleuten
" Tatum doet het super. Ze neemt initiatief en haar zelfvertrouwen groeit met de dag! "
Jileyna
9 jaar uit Capelle aan de IJssel
" Dolfijntherapie heeft onze dochter een prachtige kans op ontwikkeling gegeven "
Teun
4 jaar uit Noordwijk
" Niet alleen met lopen gaat hij vooruit, maar ook is hij alerter, kan hij beter aangeven wat hij wil. "