Fos van den Berg

  • 17 t/m 30 augustus 2020
  • 5 beelden in de Fotogallery
  • 3 minuten

Fos is een jongen van 11 jaar met hersenschade door verschillende cystes. Hij is lichamelijk en geestelijk beperkt. Communiceren is erg moeizaam.

10 augustus vertrokken we met het hele gezin naar Curacao ( Fos, ouders, broer Siep en zusje Keet). Eerst een week acclimatiseren om daarna volledig uitgerust aan de therapie te beginnen. 17 augustus begon de therapie.

Fos zwom samen met dolfijn Sami, samen met therapeut Patrick en therapieassistente Stephanie en dolfijntrainster Manou. Het bleek een gouden combinatie. De 1e dag kreeg Fos de kans om het team te leren kennen en te wennen aan de nieuwe omgeving. We zijn gestart met het bespreken van de doelen die we wilden behalen:

- Het verbeteren van aandacht en contact maken
- Het verbeteren van de communicatie, kiezen en gebruik maken van ja en nee

Het waren 2 intensieve weken waarin hij hard moest werken maar we zagen hem echt stappen maken. Fos is 11 jaar en kan zich zeker nog ontwikkelen. Het gaat met kleine stapjes en vooral door veel te herhalen. Het was mooi om te zien. Ze hadden echt oog voor elke stap.

Fos heeft geleerd via Sensorische integratietherapie. Deze therapie gaat ervan uit dat een adequate verwerking van prikkels een basis vormt om te kunnen leren. Bij Fos is dit vaak verstoord. Er werd gebruik gemaakt van diepe druk van een verzwaarde deken of een stevige knuffel, stevig ingepakt of afgedroogd worden, het dragen van een verzwaard vest. Hierdoor kon Fos beter gronden en zich dus beter concentreren.

Andere activiteiten waren: zitten op een bal, rijden op een “rol board”, dansen met Sami en snelle rondes zwemmen liggend op Sami’s buik, werken op het dok, zwemmen in het water dat constant in beweging is door de golven, massages met verschillende zachte en harde materialen (egelballen, borstels, zachte doeken, dikke crème, vibrerend materiaal over de handen en voetzolen) Sami aaien. 

De verschillende soorten sensorische input hadden een heel positief effect op Fos. Hij werd steeds kalmer en kon steeds beter zijn aandacht erbij houden. Fos kreeg steeds meer aandacht voor Sami, maar ook voor anderen om hem heen. Tijdens de sessies heeft Fos veel keuzes voorgelegd gekregen. Hierbij kon hij met het aantikken van een ja of nee kaart aangeven of hij iets wel of niet wilde. In het water kon hij kiezen door middel van een kaart waarop een afbeelding van een activiteit met de dolfijn stond ( bijvoorbeeld met de ring of de bal). Je zag dat hij steeds meer aandacht kreeg voor de kaarten en bewust een keuze maakte.

De 2 weken therapie waren zeer waardevol voor hem. De doelen zijn zeker behaald. Het was echt een fantastische ervaring voor het hele gezin. We hebben een goede overdracht gekregen zodat we thuis verder kunnen werken aan de doelen. 

Broer en zus hebben het siblings programma gevolgd en dit vonden ze erg leuk. Fijn om contact te maken met andere broertjes en zusjes die hetzelfde meemaken. Ook de verschillende workshops waren erg interessant en leerzaam. Kortom het was echt geweldig!

Hopelijk komen we nog een keer terug :-)

Lees ook het verhaal van

Tatum
12 jaar uit Vleuten
" Tatum doet het super. Ze neemt initiatief en haar zelfvertrouwen groeit met de dag! "
Jileyna
9 jaar uit Capelle aan de IJssel
" Dolfijntherapie heeft onze dochter een prachtige kans op ontwikkeling gegeven "
Teun
4 jaar uit Noordwijk
" Niet alleen met lopen gaat hij vooruit, maar ook is hij alerter, kan hij beter aangeven wat hij wil. "