Therapieverslag Femke Weijers 2016

Eindverslag dolfijn ondersteunende therapie Femke Weijers maart 2016.

Femke heeft voor de tweede keer dolfijn ondersteunende therapie gevolgd op het Curacao Dolphin Therapy Center in Curacao.
Ook deze keer waren de verwachtingen hoog gespannen, daar Femke de vorige keer grote stappen had gemaakt.

Ondertussen vier jaar verder is Femke uiteraard gegroeid en zijn de doelen anders geworden. Deze keer zouden we graag werken aan de sociaal emotionele ontwikkeling en aan zindelijkheidstraining. Ook verslikt Femke zich snel in eten en is niet altijd goed verstaanbaar, dus een stukje mondmotoriek komt er ook bij kijken.

De eerste dag hebben we een kennismaking gesprek met therapeute Merel. We kennen elkaar nog van de eerste therapie, erg fijn dat Merel wederom de therapie van Femke gaat doen, dat voelt meteen erg vertrouwd, zeker voor Femke. In dit gesprek hebben we de doelen besproken en hoe we dit gaan aanpakken. We besluiten meteen te beginnen met het zindelijkheid probleem. Op school overdag is Femke zindelijk en zonder luier maar in de thuissituatie krijgen we haar nog niet zover ondanks gerichte fysiotherapie. De luiers worden meteen uit de tas gehaald en na de therapie gaat Femke zonder luier mee naar huis. Eerst wat boodschappen doen en Femke geeft inderdaad aan dat ze moet plassen. Dus op zoek naar een toilet. Dit is voor ons ook schakelen! Maar dat hebben we er heel graag voor over! De eerste week verloopt prima. Femke is heel gemotiveerd, voert alles uit wat haar gevraagd wordt en is de hele week overdag zonder luier en doet alles op de wc! Ze is super trots en wij natuurlijk ook! Er is ook hard gewerkt aan haar grove en fijne motoriek en aan haar sociaal emotionele ontwikkeling. Het is de bedoeling dat Femke beter aan gaat geven wat ze graag wil of juist niet en hoe om te gaan met nieuwe dingen of gebeurtenissen. Femke kan snel van slag raken als er iets gebeurt wat ze niet verwacht of wat ze niet leuk vindt. Aan het eind van de eerste week hebben we overleg hoe alles verlopen is en wat we gaan doen in de tweede week. Gezamenlijk besluiten we dat we ook gaan proberen om Femke in de nacht uit de luier te krijgen. Femke zou dit zelf ook graag willen, geeft ze aan.
Dus op zoek bij de plaatselijke apotheek naar matjes voor in het bed. Voordat de tweede week start mogen papa, mama en broer op zaterdag met de dolfijn van Femke zwemmen. Wat een bijzondere ervaring!

We beginnen meteen zaterdagavond om zonder luier te gaan slapen. Femke’s bed wordt opnieuw opgemaakt, ze weet dat er voor de zekerheid een matje onder ligt en we spreken af dat we haar wakker gaan maken om te plassen. Twee wakker gemaakt, twee keer geplast op de wc en beide keren meteen weer in slaap gevallen. Dat begint goed!! Femke is de andere ochtend apetrots en wij natuurlijk ook. De hele week gaan we zo verder. Soms wordt Femke zelf wakker, of ik maak haar wakker en alle nachten komt ze droog door, wat een prestatie! Tijdens de therapie wordt er over gepraat, met picto’s kan Femke goed duidelijk maken hoe het gaat en wat ze er van vindt. Aan het eind van de therapie kunnen we niet anders concluderen dat Femke hele grote stappen heeft gemaakt. Ik had voor 17 dagen luiers mee genomen en we hebben voor bijna twee weken aan luiers geschonken aan een goed doel op het eiland. Femke heeft zelf gezien dat er twee volle vuilniszakken werden weggegeven en dat er geen luiers meer mee naar huis gingen.

Deze keer hebben we een fijne tijd op het eiland gehad. De dagen werden gevuld met therapie volgen, boodschapje doen, en uitrusten bij onze fijne bungalow. Het was echt een plek waar we rust vonden en konden bijkomen van alle indrukken. Er blijft weinig vrije tijd over, maar we zijn toch nog twee keer een paar uurtjes naar het strand geweest, en hebben wat leuke dingen kunnen doen. Toevallig was de tandarts van Femke van de SBT uit Amsterdam op het eiland. Zij heeft ook een therapie sessie mee gekeken en vond dat super leuk!
Ook deze keer weer zeer grote dank aan Stichting Support4 Specials die het mede mogelijk heeft gemaakt dat Femke deze therapie kon volgen. Ook grote dank aan onze familieleden, vrienden en sponsors die geholpen hebben om Femke naar Curacao te krijgen. We zijn daar zeer zeer erkentelijk voor!!