Therapieverslag Sanne Lazonder

Therapie Sanne Lazonder september 2015.

In februari kregen wij het goede nieuws dat Sanne naar de dolfijnentherapie mocht gaan. Onze voorkeur ging uit om eind september 2 weken naar de dolfijnentherapie te gaan.

Na een periode van voorbereiden en voorpret zijn wij met de KLM vertrokken naar Curaçao.
Wij zijn met zijn vijven vertrokken, André, Ilse, Sanne (11), Jade (1) en Joke (oma). De vlucht van 9 uur is goed verlopen, de meiden hebben zich prima vermaakt en nadat wij waren geland hadden wij het geluk dat we door een medewerkster van KLM werden begeleid langs de lange rij van de douane. Nadat wij onze koffers hadden gevonden kwam de medewerkster ons weer halen om weer langs de lange rij te lopen. Dit gebaar is op dat moment zo ontzettend fijn. Nadat wij zijn opgehaald door het auto verhuurbedrijf en onze auto hadden toegewezen zijn we richting ons huis gereden. Daar werden wij vriendelijk ontvangen in het super mooi huis met zwembad.
Doordat wij een aantal dagen voor de therapie aanwezig waren konden wij goed acclimatiseren. Ook zijn wij een aantal keer met Sanne naar het CDTC gegaan, zodat zij vertrouwd zou raken met de omgeving. De flamingo’s zijn voor Sanne een favoriet en een terug komend ritueel vooral voor de therapie. Op het CDTC zijn wij erg goed opgevangen en werden wij ingelicht wat er van Sanne en ons verwacht ging worden.


Op de eerste therapie dag zijn wij volledig geïnformeerd over wat wij konden verwachten en hoe het proces zou gaan verlopen. Ook kregen wij op de eerste therapiedag een uitgebreid amnese gesprek. Hierin konden wij punten aangeven waar Sanne mogelijk baat bij zou hebben. Voor Sanne hebben wij het op spraak gezet en op de ontspanning van haar bovenlip. Sanne kreeg twee therapeutes toegewezen, Noami als fysiotherapie en Heike als logopediste en Kim als intern. Onze dolfijn was Nubia. Nubia is een jonge ondeugende dolfijn die erg goed met Sanne op kon schieten.


De therapie is opgebouwd uit een deel binnen, een deel watertijd met de dolfijn, een deel dok tijd en een nabespreking. Voor Sanne is er duidelijk geworden dat de gevoeligheid van haar handen en voeten iets is wat we door sensopathische integratie kunnen proberen op een minder gevoelig niveau te krijgen. Dit heeft ook voordeel bij de ontwikkeling van spraak. Tevens is Sanne haar concentratie verbeterd, ook het maken van keuzes is verder ontwikkeld.


Wat gewoon het aller mooiste is, is dat je elke dag weer je dochter met een grote smile in het water ziet liggen, wat kan die meid schaterlachen. Dat is een beeld die je niet meer gaat vergeten!


Er waren workshops voor de ouders, waarin wij mee werden genomen hoe het is als je niet een normale prikkelverwerking hebt. Hierin konden wij zelf ervaren hoe het voelt als de prikkelverwerking niet zo loopt als bij ons. Ook zijn wij naar de workshop gegaan waarin er gesproken is hoe je het beste met negatief gedrag om kunt gaan. Bij de workshops hebben wij goede tips mee gekregen en konden wij onze specifieke vragen stellen en waarop wij goede adviezen kregen hoe hiermee om te gaan.
Tijdens de nabesprekingen zijn er voor ons nieuwe zaken aanbod gekomen waarmee wij in Nederland weer verder kunnen.
Wij willen nogmaals support for specials bedanken voor deze mooie ervaring, en natuurlijk ook alle donateurs!