Het was best spannend want ze wist nog niet zo goed wat haar te wachten stond. Gelukkig had ze twee weken ervoor voor het eerst gevlogen en was het nu wat makkelijker om in het vliegtuig te stappen.

Tamara is een lieve vrolijke meid van 15 jaar met een verstandelijke beperking en epilepsie. Ze kan moeilijk praten, weinig zelfvertrouwen en weerbaarheid, is erg afhankelijk van hulp bij alledaagse dingen zoals bijvoorbeeld aankleden en brood smeren.
De doelen die we voor de therapie hebben gesteld waren dan ook:

• Vergroten van de zelfstandigheid (o.a. fijne motoriek)
• Vergroten van het zelfvertrouwen
• Versterken van de weerbaarheid
• Verbeteren van de communicatie

's Avonds kwamen we aan op Curaçao en werden we opgehaald door Anneke van het appartement waar we verbleven. Het was heerlijk weer en we hebben gelijk een duik genomen in het zwembad. We konden een paar dagen wennen voordat de therapie begon.

Maandag 21 juli was het dan zo ver. Tegelijk met ons was ook de familie Schreuder vanuit de stichting Support4Specials naar de dolfijntherapie voor hun zoon Jeroen. Toevallig kwam ik daar een paar weken ervoor achter toen ik René en Inez tegen kwam bij een concert van Ilse de Lange. Jeroen en Tamara waren op dezelfde tijd ingedeeld dus dat was erg leuk.
Tamara kreeg als therapeute Marjelijne (ergo-therapeute) en mocht met de dolfijn Chabelita zwemmen. Eerst vond er een intake gesprek plaats waarna Tamara naar binnen ging voor het eerste gedeelte van de therapie sessie. In dit binnen programma werd er gewerkt aan de fijne motoriek en de communicatie. Na zo'n drie kwartier mocht er voor het eerst met Chabelita worden gezwommen. Eerst even een wetsuit aan doen. Wow wat zag ze er stoer uit!
Het was in het begin even wennen voor Tamara. Ze was erg bang om onder water te gaan en zo'n dolfijn is toch wel erg groot! Gelukkig ging Marjelijne daar heel goed mee om en stelde Tamara al snel op haar gemak. Gedurende de eerste week ging het steeds makkelijker. Chabelita voelde ook dat Tamara nog moest wennen en deed heel rustig aan. Ze wachtte steeds zodat Tamara d'r hand op haar kon leggen en mee kon zwemmen. Marjelijne bleef steeds dichtbij en hield Tamara vast.
Na een paar dagen durfde Tamara al een stuk meer. Ze mocht de hoepel vast houden en Chabelita liet haar kunsten zien. Een grote lach op het gezicht van Tamara. Dat had ze toch maar even gedaan! Geweldig om te zien!

De tweede week was echt geweldig. Je zag het zelfvertrouwen van Tamara groeien. Ook merkte ik dat ze meer begon te praten en uit zichzelf dingen ging doen zonder het eerst aan mij te vragen of om hulp te vragen. Heel bijzonder om te zien hoe snel de therapie effect heeft.
We hebben een heerlijke tijd gehad. De dolfijntherapie was fantastisch om mee te maken! We bedanken Marjelijne en Katie voor de geweldige weken. Leuk detail is dat Marjelijne terug is in Nederland en nu Tamara verder ergotherapie geeft.
Tamara heeft een prachtige dvd gekregen die ze nog regelmatig kijkt. Dan zie je haar glunderen!
We bedanken de familie Schreuder voor de gezellige tijd en de mooie foto's.

Jan en Iris Steines, andere leden van het bestuur en vrijwilligers heel erg bedankt dat jullie dit moois hebben mogelijk gemaakt met de stichting Support4Specials!