Therapieverslag Jeroen Schreuder

Therapieverslag Jeroen Schreuder

Op donderdag 17 juli vertrokken we met de KLM naar Curaçao. Gelukkig voor Jeroen (19 jaar, autistisch en verstandelijke beperking) stond het juiste vliegtuig aan de gate. Hij wil namelijk alleen met een KLM vliegtuig vliegen met het kroontjes logo op de staart. Als daar KLM Asia op zou staan, zou het voor ons een hele zware vlucht geworden zijn.

 

De eerste paar dagen kon Jeroen wennen aan de warmte en het tijdsverschil. Om hem bezig te houden hadden we een aantal leuke dingen voor hem meegenomen: een bingospel, voldoende papier en viltstiften, een priklap en prikpen en de DVD van “Nederland in Beweging”. Jeroen heeft daar veel aan meegedaan met twee waterflesjes als gewichten.

Gelijk met ons kwam familie van den Eng, ook via Support4Specials, de dolfijntherapie volgen. Tamara had op dezelfde tijd als Jeroen therapie. Naast de gezelligheid, was het fijn om contact te hebben met andere ouders en hun gezinnen om ervaringen en tips uit te wisselen.
Tegenslag
Op maandag 21 juli zou de therapie om 15:30 uur gaan starten. Helaas kreeg Jeroen voor het eerst in zijn leven een epileptische aanval. Het was een zware aanval waarvoor hij per ambulance naar het ziekenhuis ging voor onderzoek. Jeroen was de hele dag en de volgende morgen heel erg moe. De eerste therapiesessie kon helaas niet doorgaan. We hebben die dag meerdere keren contact gehad met medewerkers van het dolfijntherapiecentrum CDTC. ’s Middags kwam Jeroens therapeut, Paul van der Sterren, in ons vakantieappartement voor het amnesegesprek. Ook kon Paul even kort kennismaken met Jeroen.
Doelen
Tijdens het amnesegesprek hebben we gezamenlijk de volgende therapiedoelen bepaald:
• Gedrag
• Zelfvertrouwen & zelfstandigheid
• Lichaamswerk (verbetering lichaamshouding)

Eerste sessie
De dinsdagmiddag kon de therapiesessie gelukkig doorgaan. Jeroen had er enorm veel zin in. Hij kon in het water kennismaken met dolfijn Kanoa. Kanoa is nog heel jong (3 jaar) en moest de eerste sessie nog wel even wennen aan Jeroen. Jeroen is een echte waterrat en praat veel. Hij kan heel goed meezwemmen. Jeroen deed Kanoa na als deze met zijn staart omhoog uit het water kwam. Jeroen dook onderwater en liet dan 10 seconden zijn flippers zien. Therapeut Paul deed direct het zelfde.

Een prachtig gezicht! Gedurende de therapie werden Jeroen en Kanoa echte maatjes. Ze voelden elkaar heel goed aan.

Voorbereidingstijd
Elke therapiesessie begon met een half uur voorbereidingstijd. In deze tijd werd er veel aan de doelen gewerkt. Voor zijn zelfvertrouwen gingen Jeroen en Paul van bruggen afspringen. Het begon met een kleine brug en ze werden steeds hoger. Bij de laatste brug, bij de ingang van Seaquarium, liet Jeroen Paul voorgaan. Nadat Paul gesprongen was, volgde Jeroen snel. Missie geslaagd!

Tijdens een andere therapiesessie hebben Jeroen en Paul de boot bij de ingang van Seaquarium beklommen. Het betreft een oude Nederlandse mijnenveger, welke op het land staat en verbouwd is tot kantoor. Het klimmen ging goed. Steeds hoger werd er geklommen, tot op het dak van de stuurhut. Daar waren geen trappen of laders aanwezig en moest met armkracht gebeuren. Bovenop werd Jeroen beloond met een prachtig uitzicht.

Tijdens de laatste sessie mocht Jeroen buitengaats op zee met een dolfijn gaan snorkelen. Paul had dit geregeld en het zou een super slot van Jeroen z’n therapiesessies gaan worden. Het is uniek in de wereld dat dolfijnen mee de zee op gaan en ook weer terug gaan naar het bassin. Helaas werkte de dolfijn Romeo en het weer (veel wind en hoge golven) niet mee. Romeo lag al buiten het bassin te wachten en had meer aandacht voor de showdolfijnen die aan de andere kant van het gaas zwommen. Het was de verwachting dat Romeo wel mee zou gaan als de show van Dolphin Academy begonnen was. Ook toen had hij nog geen zin en werd besloten om met een andere dolfijn de zee op te gaan. Dolfijn Pasku had er meer zin in. Jeroen en Paul stapten aan boord van de motorboot. Op zee liet de dolfijntrainer Pasku sprongen maken. Vanwege de hoge zeegang was het voor Jeroen toch een grensverleggende activiteit geworden.

Watersessies
Jeroen genoot van alle volgende watersessies. Hij is een echte waterrat en zwemt dan ook veel onderwater. Naast het laten zien van de staart, liet Jeroen Kanoa zingen. Ook het maken van bubbels door het luchtgat, nat spetteren, meezwemmen aan de rugvin en borstvinnen, de footpush en op het surfboard waren geliefde activiteiten. Tijdens de laatste watersessie met Kanoa was Jeroen er niet helemaal bij met zijn gedachten. Misschien doordat het de laatste sessie was, zat hij meer in z’n eigen wereldje. Hij zwom meer onder water dan boven water en het kostte Paul en Kanoa moeite om echt contact met hem te krijgen. Kanoa probeerde het op een gegeven moment zelf maar door onderwater vlak bij Jeroen te blijven en drukte zijn snuit tegen Jeroen z’n wang en maakte een sterk sonar geluid. Dit was zo sterk dat Jeroen niet anders kon doen dan contact maken met Kanoa. Wat een bijzondere dolfijn!
Na afloop van de therapie heeft Jeroen afscheid genomen van Paul en Lianne. Hij mocht hun cadeautjes geven en nog een keer met ze op de foto. Wij kregen van het CDTC een DVD met prachtige foto’s en video als herinnering aan de sessies.

Resultaten
Aansluitend hebben we nog een week vakantie gevierd. We merkten dat Jeroen lekker in z’n vel zat en duidelijk minder begeleiding nodig had. Hij wilde sinds de therapie echt meer zelfstandig zijn en dat uitte zich in het zelf kunnen kiezen van kleding en zelfstandig kunnen douchen. Dat scheelt ons veel tijd in de begeleiding van Jeroen. Elke avond hebben we nu half uur extra voor ons zelf. Heerlijk!
Bedankt
We zijn het CDTC team heel dankbaar voor de fantastische professionele begeleiding van Jeroen tijdens de therapiesessies en alle tips die ze ons gegeven hebben. Daar kunnen we verder mee!
Tenslotte willen we het bestuur en vrijwilligers van Stichting Support4Specials, alle donateurs en vrienden van de stichting enorm bedanken voor de aangeboden therapie. Super bedankt, het was echt fantastisch!!!