Therapieverslag Femke Weijers

Verslag Femke Weijers dolfijntherapie Curacao januari 2012

1 januari 2012
na een heel lange zeer vermoeiende reis, met een tussenstop op St.Maarten zijn we gistermiddag laat aangekomen in Curaçao. Kennisen van mijn ouders stonden ons al op te wachten en brachten ons naar de bungalow. De bungalow ligt wat afgelegen, maar wel lekker rustig op een villapark, voorzien van alle gemakken en een eigen zwembad!

De jetlag heeft wel toegeslagen. Gisteravond lagen we hier om 20.00 uur allemaal te slapen en nu, op oudejaarsavond, heb ik al even geslapen, maar ben nu als enigste wakker. Zometeen om 2330 iedereen maar wakker maken want er ligt wat vuurwerk te wachten. We hebben vandaag de huurauto opgehaald en proberen nu het wegennet hier te ontdekken. Het is erg fijn dat Femke dinsdag pas begint met de therapie, want we moeten echt enorm acclimatiseren, qua tijdsverschil en qua temperatuur! Morgen houden we het rustig en gaan we een beetje touren over het eiland.

4 januari 2012
Vandaag heeft Femke haar eerste therapiedag gehad! Bij aankomst om half 8 werden we ontvangen door de fysiotherapeute, Merel, waar Femke twee weken mee gaat werken. Femke mocht met haar broers mee met stagiair Jan, en wij hadden een kennismakingsgesprek. Hierin werden de doelen besproken en werd uitgebreid over Femke verteld. Femke mocht toen mee om om te kleden in de wetsuit en ging naar het dok. Al vrij snel ging ze het water in en ze vond het echt fantastisch! Ze is niet bang geweest. Na een tijdje ging ze het water uit om op het dok oefeningen te doen. Daarna wilde ze weer terug het water in om met Lina de dolfijn te spelen. Spelletjes met de bal, voor laten trekken door het water en over een stok laten springen. Ondanks dat het water wat koud was en Femke ging klappertanden, wilde ze het water niet uit! We zijn ontzettend trots op haar! Vanavond sliep Femke vroeg, ze was volledig uitgeput! Niet erg, want morgen om 7 uur zitten we weer in de auto voor een nieuwe sessie!

7 januari
De eerste week dolfijntherapie zit erop! Wat een indrukwekkende en fantastische week heeft Femke gehad! Het contact met dolfijn Li-Na is geweldig, de interactie tussen Li-Na en Femke is heel bijzonder om te zien. De oefeningen die Femke doet in de therapieruimte en op het dok zijn voornamelijk gericht op het gebruik van haar linkerarm, haar fijne motoriek van de rechterhand en haar concentratievermogen. Ook het watervrij
maken gaat heel goed. Vanaf dag 1 ging Femke zonder angst in het water met de therapeute en sinds een paar dagen durft Femke met hulp van rubberen staven alleen in ons eigen zwembad te zwemmen! Onze angsthaas groeit en bloeit waar we bij staan. Met oefeningen wordt ook gewerkt aan haar assertiviteit en emoties. Femke pakt alles heel goed op en is superenthousiast. Haar broers mochten een keer meehelpen en meedoen
op het dok en donderdagmiddag mochten Dani, Walter en ik ook in het water met Li-Na. Wat een bijzondere ervaring was dat en wat is Li-Na ontzettend lief. Het was een intensieve week met naast de dolfijntherapie ook afspraken bij de orthopedagoog en een proefsessie van de Brucker biofeedback methode. Volgende week gaat Femke vier dagen lang na de dofijntherapie ook deze therapie van een uur per sessie volgen. En er volgt nog een afspraak bij de logopediste. Er is dus nog genoeg te doen hier! De dagen dat we enigszins op tijd klaar zijn met de therapiesessie gaan we een boodschapje doen en lekker naar de bungalow om uit te rusten. Elke avond liggen we allemaal voor 2100 in
bed, Femke zelfs al om 19.30 uur! Morgen hebben we een rustdag, dan kunnen we een keer wat langer slapen en hoeven we niet om half 6 ons bed uit. En dan gaan we vol goede moed de tweede week in!
De muggen vallen ons hier erg lastig. Femke had vandaag een dik handje en Walter heeft zelfs een allergische reactie daarvan gekregen en zit met een dikke ingepakte voet. De familie Weijers heeft pas vakantie als er ook de plaatselijke ehbo, dokterspost en apotheek wordt bezocht! Dat hebben we vandaag dus gedaan op de vrije middag.

14 januari

En dan is de tweede en laatste week ook voorbij gevlogen! Het zit erop, de therapie is volbracht, en wat heeft Femke het geweldig gedaan. Vanaf dag 1 ging ze onbezorgd het water in en genoot ze enorm van dolfijn Li-Na die haar zoveel vertrouwen heeft gegeven. De complete sessie per dag bestond uit oefenen in de oefenzaal op fysiotherapeutisch gebied maar ook training in emoties uiten, concentratie verbetering en verbetering van het gebruik van haar linkerarm. Er werden spelletjes gedaan, gekleid, geverfd en parcousen gelopen. Na de oefenzaal naar buiten om om te kleden in de wetsuit, en dan naar het dok om het water in te gaan en oefeningen te doen met de dolfijn. Tussen het zwemmen door op het dok ook oefeningen doen, en wat is het moeilijk om je concentratie te bewaren als de dolfijn ondertussen met de trainster aan het spelen is! Het contact tussen Femke en haar therapeute en stagiair was echt super. In de eerste week zagen we Femke al groeien wat betreft assertiever zijn en haar stem luider te gebruiken. Ze werd steeds vrijer met de mensen om haar heen, wat resulteerde in heel veel grapjes uithalen! Maar als er serieus gewerkt moest worden, dan kon Femke dat ook moeiteloos oppakken. In de eerste week al werd Femke ook een stuk vrijer in het water, ze had altijd erg veel moeite met zwemmen vanwege waterangst, en nu zwemt ze met drijfmiddelen helemaal alleen in het zwembad van onze bungalow op haar buik en op haar rug en is ze teleurgesteld als ze het water uitmoet. Ze slaapt hele nachten door en ook het inslapen gaat heel goed nu ze een Li-Na dolfijnknuffel bij haar in bed heeft. We hebben ook nog zeker de verwachting dat deze ontwikkeling zich thuis nog verder gaat uitbreiden. We krijgen over 2 weken een uitgebreid rapport opgestuurd en dan kunnen we er verder mee aan de slag. Thuis maar ook zeker op school tijdens haar therapieen. Niet alleen Femke maar het hele gezin is er bij betrokken geweest. De broers mochten een aantal keer mee op het dok om van heel dichtbij hun zusje te zien en mochten meehelpen met de therapie op het dok. Na elke sessie mochten ze mee naar de oefenruimte met de stagiair om te helpen om te ruimen zodat wij rustig konden praten met de therapeute. Na elke sessie was er overleg met de therapeute, wat er die dag gedaan was aan oefeningen en wat de verwachtingen waren. Femke heeft ook vier keer de Brucker biofeedback methode therapie gedaan in de tweede week. Dat was heel intensief voor haar maar wel met resultaat dat haar linkerarmspieren en haar beenspieren iets sterker zijn geworden. Ook daar krijgen we nog een rapport van en kunnen we daar thuis verder mee. Ook een enorm hoogtepunt was dat wij ook allemaal met de dolfijn mochten zwemmen. Wat een unieke ervaring was dat. We kunnen niet anders concluderen dat deze hele missie zeer geslaagd is geweest. We hebben nu nog een aantal dagen om uit te rusten, en dan gaan we weer het gewone leven in!

Heel veel liefs van Femke.